Glowshow
De les gaat in een flits voorbij!
Over deze les
Hoe onze omgeving er uitziet in wit licht, zoals zonlicht, dat weten we wel. Maar ziet alles om ons heen er ook nog hetzelfde uit wanneer we er met gekleurd licht op schijnen? Hoe verandert onze waarneming in ander licht? Hoe werkt glow-in-the-dark en hoe kun je je eigen schaduw vangen? De leerlingen ontdekken het tijdens Glow Show. Tijdens deze workshop wordt er door middel van een stofje genaamd luminol en andere chemicaliën een chemische zaklamp gemaakt! Deze kunnen de leerlingen niet mee naar huis nemen. Aan het eind van het experiment begrijpen ze wel waarom.
Leerdoelen:
- Een voorwerp heeft de kleur die het reflecteert. Alle andere kleuren, behalve de kleur die het voorwerp reflecteert, worden geabsorbeerd door het voorwerp.
- Een voorwerp dat luminiceert, geeft zelf licht. Voorbeelden zijn de zon, lampen en vuur.
- Een voorwerp dat een andere kleur krijgt als het onder blacklight gehouden wordt, is fluorescerend. De enige manier om fluorescentie te zien, is door blacklight op een voorwerp te schijnen.
- Een voorwerp dat licht opneemt, en in het donker zelf licht blijft geven, noemen we fosforescerend.
- Golflengten van de verschillende kleuren zichtbaar licht die tezamen wit licht vormen.
- Blacklight UV-licht is en dat zonlicht deels UV-straling is.
Kerndoel(en):
- 42 De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.