Huis-, tuin- en keukenwetenschap

Ontdek dat je eigen keuken een laboratorium is!

Over deze les

Wie aan chemische reacties denkt, denkt vaak aan explosies, mondkapjes, veiligheidsbrillen en giftige stoffen. Maar het kan veel eenvoudiger. Elke dag zijn de leerlingen getuige van  misschien wel tientallen chemische reacties zonder dat ze het in de gaten hebben. Een fiets die een beetje aan het roesten is, een vader die een eitje bakt, een zusje die cupcakes maakt; dit zijn allemaal chemische processen. De leerlingen leren aan de hand van onderzoekjes met huis-tuin-en-keukenmateriaal dat chemische reacties en natuurkundige processen zich vaak voor hun neus afspelen. Zo doen ze een zetmeelproef, maken ze kennis met het verschijnsel ‘oppervlaktespanning’ en experimenteren ze met de dichtheid van verschillende vloeistoffen uit het keukenkastje.

Leerdoelen:
Bij een chemische reactie worden nieuwe stoffen gemaakt.
- Koolzuurgas kan kleine deeltjes optillen.
- Verschillende (vloei)stoffen hebben verschillende dichtheden.
- Niet alle vloeistoffen kun je met elkaar mengen.
- Watermoleculen houden elkaar stevig vast


Kerndoel(en):
- 37 De leerlingen leren zich te gedragen vanuit respect voor algemeen aanvaarde waarden en normen.
- 41 De leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen.

Details

Naam: Huis-, tuin- en keukenwetenschap
Leeftijden: 6-12 jaar
Duur: 45-60 minuten
Woordenschat: chemische reactie, chemische stoffen, hypothese, observeren, koolstofdioxide, vloeistof, dichtheid, oppervlaktespanning

Extra lesstof

Proefje

Vlammende pinda

Proefje

Vetten verbranden

Video

Moleculair koken

Proefje

Wat doet zetmeel?

Proefje

Tomatenketchup in actie

Proefje

Handschoen opblazen

Video's