Mad Scientist van de maand: Professor Handige Harrie!

Professor Handige Harrie (26) heeft soms het gevoel dat hij een dubbelleven leidt. Hij is behalve een deskundige Mad Scientist namelijk ook drummer in twee deathmetalbands. “Het is een heel ander wereldje, waarin je op totaal andere tijden werkt,” zegt de professor, die in het dagelijks leven Harald heet. “Soms is het raar om maandag weer op je werk te staan.”

Behalve dat Handige Harrie muzikaal talent bezit, is hij ook – zoals zijn naam al doet vermoeden – heel handig op het gebied van wetenschap en techniek. “Als iets van Mad Science kapot gaat of niet goed werkt, dan repareer ik het zelf”, vertelt hij. Harald volgde een aantal jaar geleden de lerarenopleiding natuurkunde voor het voortgezet onderwijs. “Natuurkunde, wiskunde en techniek waren echt mijn vakken op de middelbare school. Ik gebruik veel van wat ik geleerd heb op mijn opleiding in het uitleggen van de lessen. Ik heb natuurlijk ook veel geleerd over didactiek, wat goed van pas komt.” Volgens Harald is hij vaak het aanspreekpunt voor inhoudelijke vragen over de proefjes. “Ik kan eigenlijk meteen antwoord geven en anders zoek ik het op in een van mijn studieboeken.”

Harald leent zijn expertise ook uit aan de tv-wereld; hij heeft Ruben Nicolai en Tijl Beckand twee seizoenen lang bijgestaan tijdens het rtl-programma Professor Nicolai en Dr. Beckand. Hij hielp de tv-persoonlijkheden bij het uitvoeren van spannende experimenten. Nou ja, spannend voor de andere aanwezigen. “Ik hielp samen met een andere Mad Scientist, Andress Kools, mee tijdens de uitzendingen en voorbereiding. Iedereen in de tv-studio moest wennen aan hoe luchtig we deden. Andress weet ook veel van wetenschap en techniek af omdat hij biochemie gestudeerd heeft. Diederik Jekel, fysicus en wetenschapsjournalist, werkte ook mee aan de show en vroeg steeds zenuwachtig aan ons: ‘lukt dat wel?’ En wij konden hem dan vertellen dat het echt wel goed ging komen en we wisten waar we mee bezig waren.”

Harald herinnert zich van zijn tijd als Mad Scientist vooral de momenten waarop dingen niet gingen zoals gepland. “Tijdens mijn eerste eigen show op een school zou ik gaan experimenteren met droog ijs. Maar toen ik daar aankwam, merkte mijn collega op dat ik dat helemaal niet had meegenomen. Ik moest de kinderen maar op een andere manier entertainen totdat de andere medwerker terugkwam met het droogijs. Maar daarna ben ik nooit meer iets vergeten.” Ook de keer dat hij per ongeluk een kurk door het plafond van een klaslokaal schoot en toen hij zich versliep voor zijn allereerste Mad Science Festival zijn hem sterk bijgebleven. “Ik kies de momenten wel uit”, grinnikt de Mad Scientist. Tja, van fouten leer je immers het meest.

 

 

 

jun, 11, 2016

0

SHARE THIS