Mad Scientist van de maand: Professor Krul!

Waarschijnlijk heb je Professor Krul al vaker voorbij zien komen, zonder dat je het in de gaten had! Freek Commandeur, ook wel bekend als Professor Krul, acteert namelijk regelmatig in films en in het theater. Vooral in de koudere maanden speelt hij voor Piet op het witte doek.

“Je moet net weten dat ik het ben”, zegt Freek over zijn acteerrollen. “Ik ben natuurlijk niet erg herkenbaar met al die schmink.” Hij schittert niet alleen op het scherm, maar ook erachter. De Mad Scientist is namelijk ook productieassistent, filmmaker en houdt zich bezig met theaterprojecten. Hij maakt bijvoorbeeld korte speelfilms of lipdubs voor het onderwijs. “Ik heb mezelf geleerd hoe ik video’s moest maken, ik ben er nooit voor naar school gegaan”, vertelt hij. “Ik ben nu bezig met het maken van een film over kinderrechten voor Unicef. Maar de soort dingen die ik maak verschillen heel erg.”

Volgens Freek is de verbindende factor in zijn producties dat ze altijd educatie en plezier combineren, net als wat Mad Science probeert te doen. “Het is belangrijk dat zoiets als Mad Science bestaat”, zegt de filmmaker. “Ik vind dat kids de basis van wetenschap en techniek moeten weten, want het is de basis van alles wat ze later leren en alles in de wereld.” Freek werkt pas een jaar als professor in Gelderland, maar geeft nu al trainingen aan andere Mad Scientists. “Ik wilde graag meer en ze zagen dat ik het in me had. En ik weet door mijn eerdere werk al het een en ander over hoe je iets leerzaam én leuk maakt.” Volgens Freek krijgt hij er zelf ook iets voor terug als hij kinderen kan inspireren. “Ik krijg er zo veel energie van als kids enthousiast worden door wat ik doe. Vooral als een kind naderhand naar je toe komt en zegt: ‘ik wil later ook professor worden!’. Dat is echt geweldig. Ik denk dat daar mijn kracht ligt, in het anderen enthousiasmeren.”

Iets waar Freek zelf warm voor loopt: zijn collega’s in Gelderland. “We hebben zo’n leuke groep, we zeggen dat ook vaak tegen elkaar. Iedereen wordt gelijkwaardig behandeld, of je nou verlegen bent of heel spontaan. Dat is best uniek.” Een aantal maanden geleden trouwden twee Mad Scientists en het hele team was er bij aanwezig. “Iedereen kwam in de witte labjas naar de bruiloft. Dat zegt echt wat.”

Heeft Professor Krul eigenlijk nog wel tijd over voor leuke dingen naast al zijn bezigheden? “Ik heb eigenlijk geen hobbies, ook al klinkt dat een beetje zielig”, lacht hij. “Als je voor je werk doet wat je leuk vindt, heb je verder niks meer nodig. Veel mensen hebben een baan waarin ze hun creativiteit niet kwijt kunnen en zoeken daarom een leuke hobby. Ik kan alles kwijt in het werk dat ik doe.”

apr, 15, 2016

0

SHARE THIS