Mad Scientist van de maand: Professor Yellow Maddow!

Ballet en Mad Science lijken in eerste oogopslag niets met elkaar te maken te hebben. Maar volgens Marjorie Geel (50) – oftewel Professor Yellow Maddow – hebben ze stiekem toch veel overlap: “dans heeft veel theatrale elementen, en shows geven bij Mad Science ook.” Dat is ook een van de belangrijkste redenen waarom ze haar werk zo leuk vindt.

Marjorie maakt deze vergelijking niet voor niets: twintig jaar geleden was de Mad Scientist eigenares van een balletschool. Ze gaf les in klassiek- en jazzballet en had daar veel plezier in, maar tegenwoordig doet ze het wat rustiger aan. “Mijn conditie is natuurlijk wat minder geworden”, vertelt ze. “Ik ben nu net vijftig geworden. Maar ik dans wel in nog in het water! Mijn nieuwe hobby is synchroon zwemmen.”

Na een tijd haar dansschool gerund te hebben, besloot Marjorie dat het tijd was voor wat anders: ze begon aan de lerarenopleiding en werd leerkracht op de basisschool. “Ik dacht: ik houd dit constant fysiek bezig zijn met dans niet vol totdat ik 65 ben. Daarom ging ik op zoek naar een andere baan.” Maar uiteindelijk bleek ze niet op haar plek te zitten in het onderwijs. Marjorie heeft twee tienerdochters en kon de zorg voor haar kinderen lastig combineren met het vaak hectische werk op de basisschool. Toen ze een advertentie van Mad Science onder ogen kreeg, ging een wereld voor haar open. “Mad Science leert kinderen niet uit een boekje”, zegt ze. “Op school zitten kids altijd met hun neus in de boeken, maar ik wilde het zo graag anders doen. Helaas kon dat niet, want je moet altijd bepaalde leerstof afwerken en dan is er weinig tijd voor andere dingen. Bij Mad Science kan ik eindelijk precies doen wat ik altijd al wilde: kinderen op een leuke, hands-on manier nieuwe dingen leren.” De onregelmatige tijden waarop ze nu moet werken zouden voor sommige mensen misschien lastig zijn, maar Marjorie vindt het fantastisch. “Elke dag van negen tot zes werken is niet te doen als je een gezin hebt. Ik ben bij Mad Science veel vrijer.” Al sinds de Mad Science-vestiging in Noord-Holland voor het eerst open ging, is Marjorie niet weg te denken uit het team. “Ik heb al veel mensen zien komen en gaan.”

Marjorie vindt het geweldig wanneer ze merkt dat ze kinderen nieuwe inzichten geeft. “Op een gegeven moment zie je het belletje bij ze rinkelen. Dat vind ik heel mooi. Ze begrijpen bijvoorbeeld wel dat als iets vacuüm getrokken is, het aan elkaar plakt. Maar ze snappen niet hoe dat dan gebeurt en welke processen er achter zitten. Als ik ze zoiets kan bijbrengen, heb ik echt iets bereikt. En ze leren het niet uit droge teksten, ze ondervinden het zelf.”

feb, 06, 2016

0

SHARE THIS