Mineralen mania

Over vulkanen, mineralen en andere bijzonderheden op deze aarde

Over deze les

De aarde bestaat uit verschillende aardlagen. Hierin bevinden zich diverse gesteenten, zowel in vloeibare als in vaste vorm. Tijdens deze workshop verdiepen de leerlingen zich in de processen van steenvorming, invloed van temperatuur op gesteente en de eigenschappen van gesteenten en mineralen. Met behulp van een hardgekookt ei ontdekken zij hoe de aarde is opgebouwd. Bij gebrek aan echte vulkanen in Nederland, maken we zelf een chemische variant, zodat we het proces van een vulkaanuitbarsting tóch kunnen bestuderen.

Leerdoelen:
Onze aarde bestaat uit drie hoofdlagen. De korst, mantel en kern. 
- Er zijn drie soorten gesteente: sedimentair, stollings- en metamorfgesteente. 
- De wetenschapper Frederik Mohs heeft een classificatiesysteem gemaakt voor mineralen, gebaseerd op de hardheid van elk mineraal.


Kerndoel(en):
- 42 De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.
- 44 De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.

Details

Naam: Mineralen mania
Leeftijden: 6-12 jaar
Duur: 45-60 minuten
Woordenschat: classificatie, kern, korst, kristallen, formatie, geologie, stolling, mantel, metamorf, mineralen, schaal van hardheid van Moh, obsidiaan, sedimentair, vulkaan

Extra lesstof

Proefje

Modellen van de aarde 1

Proefje

Modellen van de aarde 2

Proefje

Stenen classificeren

Proefje

Stalactieten maken

Video

Zoek het uit! Aarde

Video

Hoe ontstaat zand?

Video

Vulkaan

Video's