Science Partner van de maand: ASML!

We zien ze niet, maar ons leven zou heel anders zijn als ze er niet waren. Ze houden onze smartphones en tablets draaiend. Ze zorgen ervoor dat we op onze laptops kunnen surfen. Computerchips zitten in allerlei apparaten die we dagelijks gebruiken. ASML maakt de machines die computerchips produceren. En is voor ons een belangrijke partner in science!

“Een computerchip bestaat wel uit dertig tot veertig laagjes”, zegt Inge Wouters van ASML. “En het maken van zo’n computerchip bestaat uit meerdere stappen. Eén stap heet het belichtingsproces. Het proces zorgt voor een patroon, dat bestaat uit elektronen, waarmee de chip wordt opgebouwd. Als deze lagen goed met elkaar verbonden zijn, zorgt dit ervoor de chip goed werkt. ASML levert de machines die het belichtingsproces uitvoeren.” Behalve dat ASML helpt bij het maken van deze essentiële computeronderdeeltjes, probeert het bedrijf de interesse van mensen te wekken voor wetenschap en techniek. Want technici zijn hard nodig.

“We vinden het belangrijk dat jongeren een opleiding gaan volgen in de wetenschap en techniek. Daar zijn we ook actief mee bezig,” vertelt Inge. “We hebben zelf natuurlijk ook veel technisch personeel. En zijn altijd bezig met het werven van enthousiaste afgestudeerden van technische opleidingen. Maar hier is helaas een tekort aan.” ASML helpt Mad Science om deze reden bij het jaarlijkse Science Festival in Best, de Nationale Girlsday en nog veel meer evenementen. Want liefde voor science kan niet vroeg genoeg beginnen. “We vinden dat Mad Science op een erg leuke manier met wetenschap omgaat. Ze zijn heel goed in gave dingen laten zien, bijvoorbeeld tijdens onze evenementen, en dat hebben we nodig. Want science hoeft natuurlijk niet helemaal niet saai en stoffig te zijn.”

Voordat Inge op de communicatieafdeling van ASML terecht kwam, werkte ze in een laboratorium. “Ik heb vroeger scheikunde gestudeerd. Ik had ooit een bijbaantje in een apotheek en ik vond het zo leuk om al die smeerseltjes te mixen en tubetjes te vullen, dat ik dacht; misschien is scheikunde wel iets voor mij? En dat was ook zo.” Volgens Inge heeft haar scholing haar veel meer gebracht dan ze verwachtte. “Je leert bij een technische opleidingen vaardigheden die je op bijna elke baan – en zelfs in je alledaagse leven – kunt toepassen”, legt ze uit. “Je leert lastige problemen oplossen en analytisch nadenken. Als je dat kunt, kun je zelfs directeur worden. De baas in een bedrijf is ook altijd bezig met oplossingen te bedenken.” Een bèta-opleiding is goud waard, volgens Inge.

jan, 17, 2016

0

SHARE THIS