Science Partner van de maand: Brainport Development!

Brainport Development en Mad Science Nederland zijn al negen jaar partners met hetzelfde doel. Ze willen zo veel mogelijk mensen aansteken met hun enthousiasme voor wetenschap en techniek. Lianne van den Wittenboer houdt zich bezig met het techniekprogramma van Brainport.

“Ik heb zelf twee linkerhanden”, zegt Lianne. “Ik doe mezelf altijd op de een of andere manier pijn als ik iets technisch probeer te doen. Maar ja, niet iedereen hoeft er goed in te zijn,” lacht ze. Een aantal jaar geleden bracht Lianne een bezoek aan Mad Science. Hier kwam ze er achter dat ze wel een verborgen wetenschappelijk talent had. “De proefjes die de Mad Scientists mij leerden, daar was ik wel heel goed in.”

Brainport Development is onlosmakelijk verbonden met de Brainport regio. Brainport Development wil stimuleren dat voldoende goed gekwalificeerde mensen in de technieksector van Brainport terecht komen. Er is hier nog altijd veel vraag naar goed opgeleide techniekfanaten, die ondernemend, slim, creatief en handig zijn.

Lianne’s organisatie en Mad Science werken al sinds 2006 samen. “De Mad Scientists zijn allemaal zo enthousiast,” volgens Lianne. “Niet alleen de mensen die de shows geven, maar ook beleidsmakers.” In de Dutch Technology Week organiseerden Brainport Development het AutoTech Automotive en Techniek Evenement waar ook Mad Science aan deelnam. “Leerlingen, scholen, bedrijven, iedereen vond het geweldig. Je ziet tijdens zo’n evenement vooral dat het kinderen echt raakt.”

Lianne is veel bezig met kids en jongeren. Het Technific-programma van Brainport Development helpt scholen om meer met ondernemend, onderzoekend en ontwerpend leren te doen tijdens hun lessen. Lianne zorgt er onder andere voor dat aanbieders van techniekprogramma’s goed samenwerken, onderling en met de scholen. Zoals Mad Science, bijvoorbeeld!

Om het scholen gemakkelijker te maken om een programma te vinden dat bij hun past, heeft Brainport Development een jaar geleden TechFinder gelanceerd. “Scholen die iets met techniek willen doen, kunnen zich op deze website aanmelden,” zegt Lianne. TechFinder heeft een overzicht van activiteiten voor kinderen en jongeren die met wetenschap en techniek te maken hebben. “We willen scholen duidelijk maken wat er allemaal mogelijk is. Leerkrachten geven op de website ook feedback over de activiteiten.” Het is dus niet alleen een lijst met opties, maar een interactieve community.

Brainport Development vindt het contact tussen leraren belangrijk. Hier wordt de komende tijd naartoe gewerkt; “Op 13 en 14 oktober organiseren we het “Kennisfestival Leren in Brainport. Tijdens dit festival worden good pratices gepresenteerd en kunnen leerkrachten nieuwe ideeën lanceren en collega’s opzoeken die met hen samen willen werken. Er wordt dan ook nieuwe portal geïntroduceerd, waar docenten met elkaar in contact kunnen komen en hun kennis kunnen delen.”

jan, 17, 2016

0

SHARE THIS