Science Partner van de maand: Zo Zit Dat!

Hoe giftig is het giftigste dier? En wat zijn de allermooiste gebieden op aarde? De antwoorden hierop en meer lees je in Zo Zit Dat, hét weetjesblad voor nieuwsgierige kids. Jetty Koster is de chef van het magazine, en onze allernieuwste Science Partner. Sinds september vindt je namelijk elke maand een echt Mad Science-proefje in het blad.

“Kinderen zijn gek op proefjes”, zegt Jetty. “We hebben een proefjes-rubriek op onze website en deze scoort altijd erg goed. Toen bedachten we dat we dit ook wel in het blad wilden. We zijn al een tijd op zoek naar iemand om dit mee samen te doen. Mad Science wordt steeds groter en proefjes zijn natuurlijk iets waar jullie erg goed in zijn.” De samenwerking is net opgestart, maar wie weet wat de toekomst brengt? Jetty wil kijken hoe Zo Zit Dat en Mad Science elkaar nog verder kunnen versterken.

De eerste Zo Zit Dat verscheen in 1994. Het tijdschrift staat bol van allerlei onderwerpen die de interesse wekken van kinderen. Denk aan de natuur, beesten, wetenschap, de ruimte, computers en games. “Zo Zit Dat is eigenlijk opgestart als het kleine broertje van Kijk Magazine,” vertelt de chef. Kijk is ook een tijdschrift dat dieper ingaat op wetenschap en techniek, hoewel het bedoeld is voor een oudere doelgroep. Zo Zit Dat wordt gemaakt voor kinderen tussen de acht en dertien jaar oud. Ingewikkelde, wetenschappelijke termen worden achterwege gelaten en op een begrijpelijke manier uitgelegd. “We krijgen veel leuke reacties”, volgens Jetty. “Een keer vroeg een lezer of het niet alsjeblieft een weekblad kon worden. Dat vond ik erg leuk.”

Volgens Jetty is een van de gaafste dingen aan het werken aan Zo Zit Dat, dat ze voor hun cartoons samenwerken met de striptekenaars die onder andere tekenen voor Donald Duck. Ze werken zelfs binnen dezelfde afdeling. “We mogen onze eigen strips bedenken, met onze eigen onderwerpen. En dan maken de striptekenaars dat voor ons. Dat vind ik heel stoer.”

Zo Zit Dat beantwoordt elke maand een leuke wetenschapsvraag voor Mad Science. Zoals, waarom ga je van lachgas lachen? Of waarom zijn blauwe plekken eigenlijk blauw? De antwoord op de vraag wordt via de maandelijkse Mad Science nieuwsmail verstuurd.

Op de hoogte blijven van al het Mad Science-nieuws en de antwoorden op leuke science vragen ontvangen? Stuur een mailtje naar media@mad-science.nl met het verzoek om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.

jan, 17, 2016

0

SHARE THIS