Op deze pagina krijg je beknopte informatie over de inhoud van de cursus. De cursus bevat verschillende elementen van wetenschap. Denk aan scheikunde, natuurkunde, bouwkunde, maar vooral het stimuleren van je talent als onderzoeker.

Een naschoolse techniekcursus bestaat meestal uit 4 of 6 bijeenkomsten van een uur. We proberen zoveel mogelijk in te spelen op de belevingswereld van de kinderen. Iedere les krijgen ze een leskaart én lesmateriaal mee naar huis. Bekijk de video met lesmaterialen die de kinderen mee naar huis krijgen. (let op: aantal materialen is afhankelijk van het aantal lessen.)

We houden je als ouder op de hoogte van de lessen die aan bod komen. We sturen je hiervoor wekelijks een e-mail. Je kunt je te allen tijde uitschrijven voor deze service.

Krijgt je kind er geen genoeg van?
Super! Klik dan op 'meer over deze les' bij onderstaande lesbeschrijvingen.
Hier vind je extra opdrachten, filmpjes en verdere achtergrond informatie over de lessen.

Veel plezier!

Vinden jullie dit super?
Check dan ook onze kinderfeestjes en vakantiekampen!

bounceInDown

FUN-DAMENTELE KRACHTEN

In deze les zullen de kinderen tijdens een vermakelijke introductie te weten komen hoe het komt dat de wereld draait. Sir Isaac Newton zou heel trots zijn geweest als jonge onderzoekers zijn bewegingswetten zouden onderzoeken. De kinderen experimenteren met massa en balans door hun eigen zwaartepunt te gebruiken. Door rubber te vergelijken met stressballetjes worden de fysieke effecten van krachten aan het licht gebracht. Gyroscopen, fietswielen en speelgoedracebanen laten de concepten van precessie en centripetale krachten zien. (Centripetale kracht is hetzelfde als middelpuntzoekende kracht.) De kinderen zullen de les enthousiast afsluiten en naar huis gaan met hun eigen zwaartekrachtspel.

GRONDWERKEN

De leerlingen worden geologen in spé! Tijdens deze les komen de aardlagen aan bod waarvan de aardkorst een belangrijke plaats in neemt. De leerlingen bekijken drie soorten stenen en onderzoeken hoe en waar de stenen gevormd zijn. Met behulp van een UV-lamp zien de kinderen dat mineralen licht kunnen geven. Tijdens Plooien en breuken gaan de kinderen te werk met buigbare stukken polyurethaanschuim, zodat duidelijk wordt hoe bijvoorbeeld bergen, plooien en breuken in de aardkorst ontstaan. Tot slot produceren kinderen zelf aardschokken, waartegen zelfs een toren niet bestand is!

EENVOUDIGE MACHINES

De kinderen leren hoe eenvoudige machines ons leven gemakkelijker maken. Ze leren over de zes verschillende typen eenvoudige machines: de schroef, de hefboom, het hellend vlak, de wig, de katrol en het wiel en de as. De kinderen lanceren voorwerpen met hefbomen, ze maken dingen vast met schroeven en werken met een wig in allerlei activiteiten. Een groot katrolsysteem dat de kinderen zelf kunnen bedienen laat zien hoe katrollen het makkelijker maken om zware voorwerpen te verplaatsen. De kinderen gebruiken hun nieuwe kennis over mechanica als ze hun eigen Drag Racers bouwen.

WETENSCHAP VAN DETECTIVES

De kinderen gebruiken wetenschap om een zaak op te lossen! De kinderen bestuderen vingerafdrukken, mysterieuze poeders, inktmonsters en tandafdrukken. Ze gebruiken ook hun geheugen om samenstelling te maken. Door al het bewijs te analyseren. De kinderen nemen hun eigen Persoonlijke profielkit mee naar huis, waarmee ze hun eigen vingerafdrukken en andere belangrijke informatie kunnen vastleggen.

WERKEN MET WARMTE

De kinderen leren over de eigenschappen van warmte en warmteomzetting. Ze imiteren de bewegingen van warme en koude moleculen en experimenteren met verschillende koperen buizen om een warmteverandering te voelen. De kinderen zijn ooggetuige van de praktische kant van hittegevoeligheid - thermisch papier wordt bruin door de hitte van een verfstripper. De kinderen bouwen zelf een thermometer, nemen deel aan een tastbare temperatuurtest en verwarmen de thermometer in een sessie ‘zand schudden’.

ONDER DRUK

De kinderen staan al vaker onder druk! Maar tijdens deze les helemaal. Gelukkig hebben wij het voornamelijk over luchtdruk en leren we de kinderen een aantal toepassingen daarvan. Wist jij dat door drukverschillen wolken ontstaan? We laten het zien, in een fles nog wel! Je gaat naar huis met de "air-pump" rocket. Een cool apparaat waarmee je foam pijlen kunt schieten, met behulp van.....DRUK!

UA-47156231-1