Tijd voor slijm

Leren over rekbare moleculen: polymeren!

Over deze les

De meeste leerlingen hebben waarschijnlijk nog nooit van polymeren gehoord, terwijl ze voorwerpen die ervan gemaakt zijn dagelijks gebruiken! Polymeren zijn lange kettingvormige moleculen. Die specifieke structuur zorgt ervoor dat voorwerpen als plastic zakjes, elastiek, haargel of chocoladepasta kunnen rekken. Slijm bestaat ook uit polymeren. Mad Science slijm is de allerleukste polymeer om mee te werken. De leerlingen achterhalen het geheime recept van slijm met behulp van chemische experimenten. Lukt het de leerlingen om tijdens deze workshop een rekbare polymeer te maken? Deze rekbare les is een ware zoektocht naar het ultieme slijmrecept.

Leerdoelen: 
Polymeren zijn lange kettingen van aaneengeschakelde molecuul-verbindingen. Hun belangrijkste eigenschap is rekbaarheid.
- Verbindings-moleculen hechten zich aan meerdere polymeer-kettingen vast, waardoor deze gaan vernetten.
- De wetenschappelijke naam voor wat wij slijm noemen, is kruislings verbonden polymeer.


Kerndoel(en): 

- 42 De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.
- 44 De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.

Details

Naam: Tijd voor slijm
Leeftijden: 6-12 jaar
Duur: 45-60 minuten
Woordenschat: elasticiteit, moleculen, substantie, polymeer.

Extra lesstof

Video

Hoe wordt gel gemaakt?

Video

3 kleuren lijm slijm challenge

Proefje

Elektrisch slijm

Proefje

Slijm maken met shampoo


Video

Gek op slijm

Video

Slijm van twee Ingrediënten

Video

Mega fluffy glitter slijm

Video's